2015. július 5., vasárnap

Csokis banános pite

"Azon a tavaszon az ég végre megnyílt Maidan Sabz felett. Nem csak az elmúlt évek finom, permetező esője volt ez, hanem nagy-nagy zivatar. Hatalmas cseppek zuhogtak az égből, és a falu szomjasan állt oda alá. Egész nap dobolt az eső Maidan Sabz háztetőin, elfojtva a világ minden más hangját. A falevelek végéről nehéz, duzzadt cseppek hullottak alá. Megteltek a kutak, megáradt a folyó. A keleten lévő dombok is kizöldültek. Kinyíltak a vadvirágok, és a gyerekek hosszú évek óta először játszhattak füvön, a tehenek pedig legelhettek. Mindenki örvendezett.
Amikor elállt az eső, a falunak sok dolga akadt. Számos sárfalat elmosott a víz, néhány háztető is megereszkedett, és jókora darab szántóföldek mocsárrá váltak. De az utóbbi tíz év nyomorúsága után most aztán nem panaszkodtak Maidan Sabz lakói. A falakat újra felhúzták, a tetőket megjavították, az öntözőcsatornákon leeresztették a vizet. Baba Ajub azon az őszön szüretelte élete legjobb pisztáciatermését, terménye pedig mind méretben, mind mennyiségében tovább növekedett a következő évben, sőt az azután következőben is. A nagyvárosokban, ahol a terményt árulta, Baba Ajub büszkén üldögélt pisztáciapiramisai mögött: úgy ragyogott az arca, mintha a legboldogabb ember lenne a világon. Soha többé nem volt aszály Maidan Sabzban."

Khalad Hosseini: És a hegyek visszhangozzák




Hozzávalók: 
6 tojás
12 dkg vaj
10 dkg barnacukor (most fehérrel készült)
5 dkg porcukor (ez meg most kimaradt)
20 dkg étcsokoládé
1 nagyobb banán
1 gála csokis krémpuding
5 dl tej
szórócukor

 Gőz felett felolvasztom a csokit, a vajjal, folyamatosan keverem, hogy szép fényes legyen. Kihűtöm. 4 tojás fehérjét felverek a porcukorral (most kimaradt, de kell bele). A két tojáshoz adom a 4 sárgáját és a barnacukrot, majd habosra keverem. Ebbe jön a csoki, majd a tojás habja. 24 cm-es formába öntöm, és 4-es, vagy max. 5-ös fokozaton jó 40-50 percig sütöm. Tűpróba elengedhetetlen. Először feljön a közepe, majd visszaesik, így jól tölthető lesz.
Egy banánt felkarikázok, és a tésztára halmozom. A tejjel elkeverem a pudingport, és 3 percig kézi habverővel verem. Ráöntöm a pite közepére, a banán karikákra. Díszítem. Hűtöm. Eszem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése