2011. október 16., vasárnap

Poirot - avagy mesterdetektív ebédre

" Ha teszem azt valaki beül egy Szajna-parti vendéglőbe, akkor azt tapasztalja, hogy a vendégek többsége (föltéve, hogy nem külföldi turisták szállták meg az éttermet) calvadost, azaz almapálinkát iszik, és poireau-t, azaz hagymalevest eszik. Így írta ezt meg Erich Marja Remarque: A diadalív árnyékában című világhírű regényében is. És talán a hagymaleves tiszteletére nevezte el Agathe Christie, minden idők legzseniálisabb krimiszerzője, belga nemzetiségű mesterdetektívjét Poirot-nak."


A francia hagymalevest is így készítem, kivéve, hogy póréhagyma helyett, az vöröshagymával készül. Nálam ez egy jól bevált recept, sokszor készítem, és mindenkinek ízlik. 


Hozzávalók:
1 vastag szál póréhagyma
2 kisebb / 1 nagyobb vöröshagyma
olaj, liszt, só
1 erőleves kocka
1 natúr tömlős sajt                   


Olajon megfuttatom az apró kockára vágott hagymát, hozzáadom a felkarikázott pórét, és hagyom egy pár percet párolódni. 2 evőkanál lisztet dobok a tetejére és jól összekeverem (itt annyi kanál liszt kell, ahány hagymát használunk fel), majd felöntöm kb. 2 liter vízzel, (lehet zöldség- vagy hús alaplé is, ez esetben elhagyható a leveskocka) amibe bele dobom a leveskockát. Gyenge lángon hagyom kb. negyed óráig, amikor úgy érzem megfőtt a hagyma, botmixerrel krémesítem, végül belenyomom a tömlős sajtot, majd azzal együtt felforralom és 5 percig forrni hagyom, mielőtt elzárom a gázt. 
Grissinivel tálaltam. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése