2011. május 4., szerda

Vendégposzt: Csirkés pite

Barátnőm küldte át ezt megjegyzéseivel tűzdelt receptet. Saját maga fordította, és többször is megsütötte. Én meg közhírré teszem :-) Vegyétek és egyétek!

Csirkés pite (Nigella's chicken pie)
Hozzávalók a tésztához:
450 g liszt, 225 g hideg vaj, 3 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
60 g vaj, 50 g liszt, 1 csirkés leveskocka, 6 dl tej, 150 g fagyasztott zöldborsó vagy
kukorica, 250 g főtt csirke kockára szeletelve, 125 g sonka kockára szeletelve (vagy a fentiek bármilyen
arányú keveréke, akár kiegészítve egyéb zöldéggel)
1. Tegyük a lisztet egy tálba és adjuk hozzá a kockára vágott vajat. Óvatosan rázzuk össze, majd tegyük a fagyasztóba 10 percre. A tojásokból verjünk fel 2 db-t egy evőkanál jéghideg vízzel és tegyünk a fagyasztóba.
2. Ha nincs maradék csirkehús, készítsük el a csirkét, tegyük fel főni a zöldborsót és/vagy a kukoricát.
3. Tegyük át a lehült lisztet és vajat a keverőgép táljába és addig keverjük, amíg finom, száraz morzsára hasonlít (érdemes előtte kézzel összemorzsolni). Keverés közben adjuk hozzá a lehűtött, felvert tojásokat és gyúrjuk kerekre. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés jéghideg vizet.
4. Gyúródeszkán kettévesszük a tésztát (az egyik legyen kicsit nagyobb, mint a másik). Csomagoljuk be fóliába és a töltelék elkészültéig tegyük be a fagyasztóba.
5. Kis lángon olvasszuk meg a vajat egy vastag falú serpenyőben és keverjük bele a lisztet, valamint az összetört leveskockát. A tűzről levéve apránként adjuk hozzá a tejet és keverjük  simára. Tegyük vissza a tűzre nagy lángra – ne hagyjuk erősen forrni – és keverjük folyamatosan néhány percig, amíg besűrűsödik. Öntsük a mártást egy edénybe, tegyünk a tetejére megnedvesített sütőpapírt (így nem bőrösödik a teteje, de ez nem igazán fontos).
6. A lehült szószba tegyük bele a felvágott csirkét, sonkát, megfőzött borsót és/vagy kukoricát.
7. Melegítsük elő a sütőt.
8. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a nagyobb tésztát akkorára, hogy a kerek üvegtál szélén túl érjen.
Kanalazzuk bele a tölteléket és nyújtsuk ki a másik tésztát is. Vizezzük be a szélét és tegyük a másik tetejére. Nyomjuk össze a széleket villával. A maradék tésztával díszíthetjük. A maradék tojást felverjük és megkenjük vele a tészta tetejét, majd késsel vágjunk lyukakat rá.
9. 200 °C-on 20 percig aranybarnára sütjük (főleg, ha csak egy nagy darab készül).
Megjegyzés:
A tészta egy 26 cm átmérőjű üvegtál méretéhez elég. A töltelék miatt viszont jobb, ha kisebb méretű tálban
sül meg, mert így több finom omlós tészta jut a töltelékhez. Ebben az esetben a tészta kb. 6-7 db 10 cm-es
tálkához elegendő. 3 kicsi adaghoz a következő a tészta hozzávalói: 225g liszt, 113g vaj, 1 tojás. A töltelék: 1 csirkemell, 3-4 evőkanál zöldség, 30g vaj, 25g liszt, ½ leveskocka, 3 dl tej. Egy pici curry is mehet a szószba, úgy még finomabb!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése