2010. december 19., vasárnap

Pisztáciás korong

" A férfi ne legyen az asszony nélkül, sem az asszony férfi nélkül, sem ők ketten együtt ne legyenek az Úr dicsősége nélkül. " 
                                                                                      Robert Graves: Jézus király


A pisztáciáról is ismert, hogy csökkenti a vérzsírok mennyiségét, így véd a szívbetegségek ellen. Ezenkívül növeli az antioxidánsok szintjét, így további egészségvédő hatással bír azoknál, akiknek magas a koleszterinszintje.

Pár évvel ezelőtt Németországban egy újságosnál a kezembe akadt egy hobby füzetecske, amely karácsonyi ötletekkel volt tele. Az egyik süti-leírás megtetszett, lefordítottam magyarra,bár nem volt egyszerű, lévén nincsenek bő ismereteim a német nyelv területén.

Hozzávalók:


250 g vaj (nálam Rama sütőmargarin)
200 g porcukor (nálam 150 g porcukor, és 1 evőkanál házi vegyes-virágméz)
1 zacskó vaníliás cukor
300 g liszt
50 g étkezési keményítő (nálam kukorica keményítő)
1 tojás kettéválasztva
100 g pisztácia (80 g-os volt a zacskó)
pár csepp zöld ételfesték


A vajat egy lábosban közepes lángon megolvasztom, és hűlni hagyom. Hozzáadom a vajhoz a mézet, a por- és vaníliás cukrot, továbbá 1 csipet sót, s az egészet kézi habverővel simává keverem. Megjegyzem gyönyörű napsárga folyós massza lesz belőle.
Előzőleg a lisztet és a keményítőt összekeverem egy nagyobb tálban, hozzáadom a napsárga masszát, és az egészet összegyúrom. A tésztát kettéosztom, nem fele-fele alapon, inkább testvériesen: 60-40 :-)
A fele pisztáciát nagyon apróra darálom. A tojássárgájába csepegtetek ételfestéket, ezt összekeverem, ismét meglepődtem a színek intenzitásán, bár a zöldes tojássárgája elég bizarr látvány, gyorsan összekevertem a pisztáciával, és egy kis citromfűvel (saját újítás, elhagyható), majd a nagyobbik adag tésztához adom.
Két hengert formázok, kb. 15 cm hosszúakat, majd a kettőt egybesodrom, így a tészta márványos lesz.
2 órát lefedve hűvös helyen pihentetem.


A hengert vékonyan bekentem a tojás fehérjével, a maradék pisztáciát apróra vágom, egy kis citromfűvel vegyítve és a hengert beleforgatom a pisztácia-forgácsba. 1/2 cm vastag korongokat vágok és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket. Előmelegített sütőben 4-es fokozaton 25-30 percig sütöm. (az eredeti recept szerint 175°C-on 10-15 perc, de az én sütőm egy egyedi eset...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése